Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KÉRDEZZ - FELELEK

2009.12.17

Ha bármely témában észrevételed, kérdésed, ötleted, tapasztalatod van, kérlek oszd meg velünk. Szólj hozzá!!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

makosszisz@gmail.com

Kovács Nesó,2012.03.04 10:00

Üdvözlök minden segítséget...
Egy önkormányzati óvodában dolgozom középiskolai végzettségű besorolással pedagógusként, mert a tanítói végzettségemet nem ismerik el. Helyzetem kiszolgáltatott, mert 29 éve vagyok közalkalmazott, mégis, az átsorolási lapomon a bérem még a tudomásom szerint garantált bérminimumot, a 108 000 Ft-ot sem éri el. Az utóbbi időben rendszeresen a saját csoportom mellett, más csoport gyermekeivel is foglalkozom az ebédeltetés utáni időben, azaz du. 13 órától hazamenetelig a óvodavezető csoportjába járó gyerekek is 6-10 fő, a mi csoportszobánkban végzi tevékenységeit, mégis az óvodavezetőnek van túlóradíj elszámolva. Ő végzi a heti beosztást is, mert de és du váltott műszakban dolgozunk, viszont a du. végzett munkáért műszakpótlék jár. Elvileg mindenkire sor kerül a rendnek megfelelően, a gyakorlat szerint azonban előfordult, hogy kimaradtam abból a beosztásból, ahol ez elszámolható lett volna.
Most fut nálunk a " Nyitott ajtók " program, ahol gyakorlati bemutatókat is tartunk, amiért pénzjuttatás jár. Ráadásul az óvodavezető ebben az időben egy gyermeki elégedettségi felmérést végzett, amiért szintén kap juttatást. Nem értem miért neki jár a túlóra díja, miközben a gyerekekkel én foglalkozom és a kolléganőim.Ebben részt veszek, mégis, csak a kolléganőmnek akarják elszámolni az összeget, holott két hete is volt egy látogató csoportunk egy másik kerületből, ahol szintén bemutató foglalkozással készültünk a sérült gyerekeinkkel, ebben is részt vettem, közösen tartottuk meg.
Szóvá tettem, hogy méltánytalannak érzem ezt a helyzetet, nem értem miért keresnek még a technikai dolgozók is többet nálam...stb.
Azt a választ kaptam, hogy " én megmondtam mire számíthatsz " a középiskolai végzettségem miatt, és " olyan sok gyakorlati évem van, hogy nem lehet törvényesen elküldeni". Tehát szeretnének mást az álláshelyemre. Mivel egyedül nevelem két kiskorú gyermekem, nem válthatok könnyelműen, sajnos nekem erre az állásra szükségem van. Kérem , ha tud olyan lehetőséget, amivel javíthatnám helyzetemet, segítsen.
Köszönettel veszem.

A Ber. tervezetének véleményezési lehetősége

Juhász Zsolt,2011.07.25 14:13

Tisztelt Juhász Róbert!

"Engedve a felkérésnek" jelzem, hogy a Kormányportálon közzétették véleményezésre a "A Kormány …/.... (../..) Korm. rendelete a költségvetési szervek belső ellenőrzéséről" című tervezetet.

(http://www.kormany.hu/download/5/5a/40000/Ktsgvet%C3%A9si%20szervek%20bels%C5%91%20ellen%C5%91r_Honlapra.doc#!DocumentBrowse)

Az észrevételek a pef@ngm.gov.hu e-mail címre küldhetők 2011.08.05-ig.

Üdvözlettel:

J.Zs.

Áfa könyvelése

J.Róbert,2011.01.14 12:12

Kedves Kérdező!
Röviden: Egy áfatörvény van, mindenkire ez vonatkozik. A különbség annyi, hogy az önkormányzatok közhatalmi tevékenysége adómentes, ezért az alaptevékenységgel kapcsolatban felmerülő költségei áfáját nem vonhatja le, illetve nem igényelheti vissza.

Levonási, illetve visszaigénylési joga akkor nyílik meg, ha adóköteles (üzletszerű gazdasági tevékenység bevételszerzés céljából, pl: bérbeadás, üzletszerű értékesítés stb.) tevékenységet végez, - vagy pl.étkeztet - és ezzel kapcsolatban előzetesen felszámított általános forgalmi adót fizet.

Megnyílhat akkor is az "áfázás" lehetősége, ha továbbszámláz szolgáltatást, ebben az esetben már megfizeti az áfát egyszer, ezért a továbbszámlázáskor a korábban megfizetett adó egyidejűleg levonásba helyezhető.

Be nem számítandó tételek így a közhatalmi tevékenység és kapcsolódó támogatások, hozzájárulások. Ugyanakkor egyéb gazdasági tevékenysége, mely bevételszerzésre irányuló adóköteles tevékenység és amelyről áfa-alanyként áfás számlát állít ki, beszámítandók.

Amennyiben nem éri el a mindenkori áfa tv-ben meghatározott értékhatárt, választható az alanyi adómentesség.

1237 Budapest, Szent László u. 42.

Brezán Jánosné,2011.01.14 11:02

Tisztelt Juhász Róbert Úr! Önállóan gazdálkodó, önkormányzathoz tartozó gazdálkodó szervezet munkatársa vagyok. A cég 2010.04.01-én lett önállóan gazdálkodó, vállalkozási tevékenységet is végez, az áfakörnek alanya. Kérdés: melyek azok a tételek amelyeket a be nem számító áfá-ba kell könyvelni? Az ide vonatkozó törvény nevét, számát is nagyon megköszönném. Üdvözlettel Brezán Jánosné